25 i 25 på 25

Älskar att läsa böcker om löpning eller om äventyr av olika slag. Gillade verkligen boken Ultramarathon man av Dean Karnazes så jag köpte här om dagen hans andra bok Secrets I Learned Running 50 Marathons in 50 DaysBokus. Jag har inte läst den än – bara bläddrat igenom den och kollat på bilderna 🙂 – men jag känner redan att det vore rätt häftigt att göra om hans bedrift, fast i lite mindre format och i Sverige då.

Sverige har 25 landskap

Sverige har 25 landskap

Sverige har 25 landskap och 21 län. Länen förändras ju då och då. Storlänet Västra Götaland (var väl 3-4 län innan) är ett exempel på detta och Skåne län ett annat (var två län innan).

Det känns som att om man ska göra ett äventyr av det här slaget så ska man göra nåt som består. Att springa tvärs över USA är nåt som består. USA kommer aldrig bli bredare än vad det är liksom. Samma sak att springa tvärs över Sverige eller att springa från Ystad till Treriksröset och bestiga Kebnekajse på vägen eller nåt sånt. Skulle man springa en mara i varje län är detta således inget som består. Länen kommer med all säkerhet att förändras. Landskapen är som de är. De kommer antagligen aldrig att ändras. Därför är det landskapen som ska besegras!

Målet med äventyret är alltså att springa ett marathon i varje landskap och vara klar 25 dagar efter start. Alltså en om dagen. Ungefär som att en frukt om dagen är bra för magen… Men hur gör man detta? Det lär ju vara omöjligt att springa riktiga anordnade marathonlopp under hela resan, men några kanske man kan klämma in. När ska man göra det för att lyckas pricka så många riktiga maror som möjligt? Jag lär ju behöva kontakt med idrottsföreningar i varje landskap för att få tillgång till banskisser (så att jag t.ex. kan springa Månkarbo Marathon en dag när det egentligen inte är just denna tävling). För att ”bara” springa 4,2 mil i ett landskap verkar lite för lätt rent planeringstekniskt. Det ska nog vara riktiga banor i alla fall.

Jag hoppas att jag får mer kött på benen efter att ha läst Deans bok men kan nog inte räkna med den sponsring och uppbackning som han hade men nåt företag kanske kan haka på och sponsra med nåt i alla fall.

Vill bara poängtera att detta inte är nåt jag tänker mig att genomföra i år eller ens nästa år. Behöver träna upp mig ännu mer på långa distanser för att klara av den fysiska utmaningen. Men om nån är intresserad redan nu av att eventuellt hänga med på ett såndant äventyr så tveka inte utan lägg en kommentar så kontaktar jag dig! The more the merrier brukar det ju heta.

Mina efterforskningar börjar i alla fall NU!

Annonser

5 responses to this post.

 1. oh sweet lord! Det här blir ett äventyr jag vill följa, dock alldeles för långt för min kropp och det som ska göras för att det inte ska vara för långt är inte i linje med min plan. Men verkligen en kul idé! Jag håller tummarna att någon hakar på!

  Svara

 2. Vilken häftig grej! Håller också tummarna att någon hakar på – själv tror jag inte att jag kommer att vara villig att satsa det som krävs för att göra nåt liknande. Men otroligt häftigt!

  Svara

 3. Spännande tanke och en vansinnig idé vilket är riktigt kul.

  Svara

 4. Det är en fantastiskt rolig idé! Skulle absolut kunna tänka mig att vara med på en sådan grej, det lär ju ligga några år framåt i tiden. Om Månkarbo (Uppland) fortsätter att gå av stapeln första helgen i augusti är ju just den maran nästan perfekt som avslutning, om man vill lägga de föregående 24 i semestertider… och det kanske man vill. Tror man prickar Östersund och Öland marathon inom den perioden också (i år 24 och 25 juli).

  Svara

 5. Posted by marathonjohan on 04 augusti 2009 at 15:04

  Sofy – Det kan bli kul tror jag, om det blir av…

  Snorkkis -. Du får vara hejarklack när jag/vi springer i landskapen kring Stockholm då?!

  Anna – Jo, vansinnigt är det nog men jag HOPPAS det blir av!

  Fredrika – KUL! Jag håller dig uppdaterad, eller om du läser bloggen så får du ju info där också! Tänkte roa mig någon dag med att se vilka maror som går i vilka landskap så att jag har nåt att utgå från. Sedan blir det lite schemaläggning. Men man vill ju hålla en ”normal” färdväg också. Lite dumt att ta Östersund, sedan Öland och sedan Uppland kanske. Blir långa bilresor/flygresor. Husbil kanske skulle vara en bra idé…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: